Festivalul Oierilor şi Răvăşitul Oilor
|
|
În zona Bran ? Moeciu, tradiţiile legate de oierit şi transhumanţă sunt păstrate de milenii. Aici în fiecare an, au loc diferite evenimente ce reprezintă sărbătorile oierilor: Festivalul Oierilor şi Răvăşitul Oilor, ţinute la început de toamnă. Cele două evenimente au avut loc în Tohanul Nou ? Zărneşti şi Bran, simultan, unde au fost organizate Târguri de produse tradiţionale.
În acest an, Festivalul Oierilor a fost organizat de Consiliul Judeţean Braşov, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov împreună cu Federatia ?Oilor de Munte din Romania?, Asociaţia crescătorilor de ovine şi ecvine din judeţul Braşov, Asociaţia crescătorilor de taurine filiala Braşov, Primaria Zărneşti şi O.J.C.A. Braşov.
Targ de produse traditionale
Pe parcursul celor trei zile de festival au avut loc expoziţii cu vânzare de produse tradiţionale din carne şi lapte, expoziţie de animale cu premiere şi vânzare, expoziţie canină cu rase româneşti: ciobănesc corb, ciobănesc mioritic, expoziţie cu vânzare produse meşteşugăreşti, dar şi un spectacol folcloric unde invitatul special a fost CRISTIAN POMOHACI. Din program a mai făcut parte: Ansamblul Dumbrăviţa, Formaţia de Dansuri Ţigăneşti ?Nelu Luca? Râşnov şi Ansamblul Floare de Castan din Hălchiu.
Masca lui Dracula
Atât la Bran, unde a avut loc Răvăşitul Oilor, cât şi la Tohanul Nou, cu prilejul Festivalului Oierilor, comercianţii s-au întrecut în comercializarea unor simboluri legate de mitul lui Dracula: masca lui Dracula, măşti cu vrăjitoare şi demoni, amulete şi diverse alte suveniruri. Cele două evenimente au fost luate cu asalt de turişti din ţară şi străinătate, fiecare profitând de produsele specifice: pastramă de oaie, brânză în coajă de brad, branză de burduf, bulz cu brânză, cârnaţi din carne de oaie şi carne de mistreţ, alte preparate din miel şi oaie derivate din laptele de oaie.
Amintiri de neuitat
Turiştii au ţinut să facă poze alături de ciobanii îmbrăcaţi în cojocul tradiţional, să stea alături de oierii care făceau mămăliga la ceaun, să se încălzească la focul de lemne şi să asculte muzica populară tradiţională românească. Mulţi dintre ei au dorit să înveţe câţiva paşi din dansurile din această zonă: ?brâul?, ?sârba?,etc.