Tururi virtuale

Ariadna
   Caută:
   

Nr: 56-57
Martie-Aprilie 2009

Baba Dochia
The old Dochia
Noul brand turistic al judeţului Braşov
BRAŞOV BE.LIVE IT
BRASOV BE.LIVE IT
Echipă nouă la Prefectură
New Prefecture’s Team
Nouvelle équipe à la Préfecture
Nuova squadra alla Prefettura
Braşovul, oraşul lui Kronos
Town of Cronus
Ville de Chronos
Strigarea peste sat la Şinca Nouă
The Wheel on Fire
La roue en flammes
La Ruota in fiamme
Prejmer: Clătita din căruţă
The Pancakes Festival
Le Festival des Crêpes
Il Festival delle Crêpe
Balul Dragobetelui, la Zizin
Dragobete’s Ball
Le Bal de Dragobete
Il Ballo di Dragobete
Balul Mărţişorului, la Codlea
The March Amulet Ball
Le Bal du printemps
Il Ballo della primavera
Alaiul măştilor la Budila
The Masks Tail
Le Cortège des Masques
Il corteo delle maschere
Şezătoare la Dumbrăviţa
The Gathering
La Réunion
La Veglia
Predealul, pentru turiştii îndrăgostiţi
Predeal in Love
Predeal amoureux
Predeal innamorato
Păpuşile dansatoare din Vama Buzăului
Dancing Dolls
Les Poupées Danseuses
Le Bombole danzatrici
Zâna Măseluţă, la Teliu
The Tooth Fairy
La petite souris
La Fatina
Oul Pascal
The Paschal Egg
L’Oeuf Pascal
L’Uovo Pasquale
Hristos a Înviat!
The Resurrection

Despre Brașov Cultură și tradiții Arhiva Redacția Contact

Balul Mărţişorului, la Codlea



     




În Municipiul Codlea tradiţiile şi obiceiurile sunt bine ancorate în programul desfăşurat de Casa de Cultură din localitate. De altfel, Ansamblul folcloric „Măgura” din Codlea împlineşte în acest an 40 de ani de existenţă, eveniment ce va fi marcat cu mare fast. Un eveniment recent a fost Balul Mărţişorului, organizat de lăsatul secului, în data de 7 martie, de Sfântul Toader „Sântoader”.

Ziua de Sântoader

Etnofolcloristul Ioan Pumnea ne-a declarat că Balul tradiţional de lăsatul secului se face de Sântoader şi reprezintă o sărbătoare de primăvară pentru toţi cei ce locuiesc în Ardeal. „În fiecare familie se făcea grâu fiert, îndulcit. Exista un adevărat ritual de pregătire a grâului. Boabele erau zdrobite în piuă, ca să se decojească. Astfel, în ziua de Sântoader, grâul decojit se punea la fiert şi era consumat de membrii familiei. Astăzi, cu prilejul Balului Mărţişorului, grâul este adus de femei pentru a fi servit la masă”, a povestit Ioan Pumnea.

Fraţi de cruce

Tot de Sântoader, tinerii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani se făceau fraţi de cruce. Fetele se prindeau surate, iar băieţii se făceau fârtaţi (fraţi de cruce). Obiceiul se cheamă „Fârtăţia” sau „Surate”. Tinerii care se făceau fraţi de cruce rămâneau prieteni pe viaţă.
Cu acest prilej se făceau în gospodărie „brăduleţii”, nişte colăcei în formă de 8, care se mâncau cu grâu fiert, special de Sântoader.

Tăiatul cozilor la cai

În prima sâmbătă după lăsatul postului, anul acesta în 7 martie, se mai obişnuia să se reteze coamele la cai şi să li se taie coada. Ziua se cheamă „Încuratul cailor”, ea reprezentând o toaletare a cabalinelor. Totodată, exista obiceiul să se scoată caii din grajd, pentru a-i pune în mişcare înainte de începerea lucrărilor de primăvară ale câmpului. Cu acest prilej se organizau întreceri de călărie.

Cu pâine şi sare

Primarul Municpiului Codlea, Alexandru Popa, ne-a declarat: „În acest an, Balul Mărţişorului, va începe prin aşteptarea invitaţilor cu pâine şi sare. Obiceiul a devenit deja o tradiţie şi are mare succes. Două perechi de dansatori vor servi musafirii cu pâine şi sare, pâinea fiind preparată special, cu dimensiuni impresionante. Balul Mărţişorului se află la a VII-a ediţie şi reuneşte ansambluri folclorice prestigioase şi întreaga suflare a localităţii: români, maghiar, germani şi rromi”.







PROMO




Copyright © Fundatia Umana
Created by S.C. Twin SoftWare S.R.L. Braşov