Balul Mărţişorului, la Codlea
|
|
În Municipiul Codlea tradiţiile şi obiceiurile sunt bine ancorate în programul desfăşurat de Casa de Cultură din localitate. De altfel, Ansamblul folcloric „Măgura” din Codlea împlineşte în acest an 40 de ani de existenţă, eveniment ce va fi marcat cu mare fast. Un eveniment recent a fost Balul Mărţişorului, organizat de lăsatul secului, în data de 7 martie, de Sfântul Toader „Sântoader”.
Ziua de Sântoader
Etnofolcloristul Ioan Pumnea ne-a declarat că Balul tradiţional de lăsatul secului se face de Sântoader şi reprezintă o sărbătoare de primăvară pentru toţi cei ce locuiesc în Ardeal. „În fiecare familie se făcea grâu fiert, îndulcit. Exista un adevărat ritual de pregătire a grâului. Boabele erau zdrobite în piuă, ca să se decojească. Astfel, în ziua de Sântoader, grâul decojit se punea la fiert şi era consumat de membrii familiei. Astăzi, cu prilejul Balului Mărţişorului, grâul este adus de femei pentru a fi servit la masă”, a povestit Ioan Pumnea.
Fraţi de cruce
Tot de Sântoader, tinerii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani se făceau fraţi de cruce. Fetele se prindeau surate, iar băieţii se făceau fârtaţi (fraţi de cruce). Obiceiul se cheamă „Fârtăţia” sau „Surate”. Tinerii care se făceau fraţi de cruce rămâneau prieteni pe viaţă.
Cu acest prilej se făceau în gospodărie „brăduleţii”, nişte colăcei în formă de 8, care se mâncau cu grâu fiert, special de Sântoader.
Tăiatul cozilor la cai
În prima sâmbătă după lăsatul postului, anul acesta în 7 martie, se mai obişnuia să se reteze coamele la cai şi să li se taie coada. Ziua se cheamă „Încuratul cailor”, ea reprezentând o toaletare a cabalinelor. Totodată, exista obiceiul să se scoată caii din grajd, pentru a-i pune în mişcare înainte de începerea lucrărilor de primăvară ale câmpului. Cu acest prilej se organizau întreceri de călărie.
Cu pâine şi sare
Primarul Municpiului Codlea, Alexandru Popa, ne-a declarat: „În acest an, Balul Mărţişorului, va începe prin aşteptarea invitaţilor cu pâine şi sare. Obiceiul a devenit deja o tradiţie şi are mare succes. Două perechi de dansatori vor servi musafirii cu pâine şi sare, pâinea fiind preparată special, cu dimensiuni impresionante. Balul Mărţişorului se află la a VII-a ediţie şi reuneşte ansambluri folclorice prestigioase şi întreaga suflare a localităţii: români, maghiar, germani şi rromi”.