?Dezvoltarea locală - cu şi pentru noi?
|
|
Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov(ADDJB) a organizat, la sfârşitul lunii aprilie, o acţiune pentru dezvoltare locală în zona de nord-est a judeţului Braşov, acţiune ce face parte din Programul Naţional de Dezovoltare Rurală, Axa Leader. Cu acest prilej, a avut loc seminarul ?Dezvoltarea locală - cu şi pentru noi?, ce s-a desfăşurat la Casa de Cultură a oraşului Rupea. Din program menţionăm şi vizita la Muzeul Etnografic ?Gh. Cernea? din Rupea, unde invitaţii au avut prilejul să admire colecţia muzeală locală, într-o prezentare de tip monografic.
Identificarea nevoilor
Mihai Pascu, directorul în cadrul Consiliului Judeţean Braşov şi preşedintele ADDJB, în calitatea sa de manager de proiect, a declarat: ?Evenimentul are loc în contextul implementării proiectului Demararea acţiunilor pentru dezvoltarea locală în zona de Nord-Est a judeţului Braşov, proiect finaţat prin Programul Naţional de Dezovoltare Rurală. Întâlnirea şi-a propus implicarea participanţilor într-o dezbatere cu privire la identificarea nevoilor şi a perspectivelor de dezvoltare a localităţilor din Asociaţia Transilvană Braşov Nord.?
Parteneri
La seminarul ?Dezvoltarea locală - cu şi pentru noi?, au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai partenerilor din cadrul proiectului, alte grupuri de acţiune locală, reprezentanţi ai actorilor cheie de la nivel local şi judeţean. ?Exemplele de buna practică şi importanţa strategiei de dezvoltare vor fi prezentate de consultanţi din cadrul firmei spaniole IDEL, firmă cu o experienţă semnificativă în dezvoltarea rurală prin Axa Leader. La finalul evenimentului participanţii au fost invitaţi să ia parte la o masă tradiţională cu produse gastronomice specifice zonei?, a conchis Mihai Pascu.
Valorificarea resurselor
Zona de Nord a judeţului Braşov are o suprafaţă rurală de 1102,8 kmp şi o populaţie rurală de 32.381 locuitori, singurul oraş inclus fiind Rupea. Zona vizată cuprinde localităţile Apaţa, Augustin, Buneşti, Caţa, Hoghiz, Homorod, Jibert, Măieruş, Ormeniş, Racoş, Rupea, Ticuş şi Ungra, teritoriu caracterizat de diversitatea habitatelor, ariile protejate, bogăţia patrimoniului natural şi oportunitatea valorificării resurselor.
În cadrul expoziţiei culinare au fost valorificate produsele tradiţionale etnicilor din zonă: kurtos-kalacs, zamă de fasole cu ciolan de porc şi prune uscate, găluşti din lapte stors de bivoliţă, tocană de porc, mămăligă cu lapte de bivoliţă, coastă de miel umplută, tradiţionalele sarmale în foi de viţă şi de varză, alte produse bio alături de tradiţionalele murături, palincă şi vin de casă.