Tururi virtuale

Ariadna
   Caută:
   

Nr: 48-49
Iulie-August 2008

Judeţul Braşov, în mandatul 2008-2012
New Mandate?s Objectives
Objectifs du nouveau mandat
Serbările Medievale ale Braşovului - Ediţia a II-a
Brasov?s Medieval Feasts
Les Fêtes Médiévales de Brasov
Le Feste Medievali di Brasov
Recreere la Codlea
Nature and Culture in Codlea
La ville des fleurs
Natura e cultura a Codlea
Zilele Ghimbavului
Ghimbav?s Days
Les Jours de Ghimbav
I Giorni di Ghimbav
Invitaţie la Hărman
Harman?s Days
Les Jours de Harman
I Giorni di Harman
Turism ecumenic la Predeal
Ecumenical Tourism
Tourisme œcuménique
Turismo ecumenico
Zilele Prejmerului
Prejmer?s Days
Les Jours de Prejmer
I Giorni di Prejmer
Măsurişul laptelui
Milk Measuring
Le mesurage du lait
La misurazione del latte
Spectacol excepţional la Sânpetru
Sanpetru?s Days
Les Jours de Sanpetru
I Giorni di Sanpetru
Buzduganul - obicei traditional al satului Drăguş
The Mace
La Massue
Il Frangicapo
Înstruţatul boului
Ox Adornment
Le Parement du Bœuf
L?adornamento del bue
Sărbătoarea Sânzienelor
The Bedstraws Fairies
Les Fées-Solidages
Gli Spiriti Femminili
Festivalul Oraşelor Înfrăţite
The Twin Towns Festival
Les Festival des villes jumelées
Festival delle Città Gemellate
Restaurantul Panoramic
Panoramic Restaurant
Le Restaurant Panoramic
?Sărbătoarea Pădurii?
Forest?s Feast
La Fête de la Forêt
Festa del Bosco
Luminiţa Gliga şi culorile misterioase
Labyrinth of Colours
Labyrinthe des Couleurs
Labirinto di colori

Despre Brașov Cultură și tradiții Arhiva Redacția Contact

Măsurişul laptelui



     




În zona Bran-Moieciu-Fundata există mai multe obiceiuri legate de creşterea oilor, ocupaţia de bază a locuitorilor din această zonă de munte. După ce primăvara turmele de oi sunt duse la vârf de munte, practică cunoscută sub denumirea de transhumanţă, are loc sărbătoarea răvăşitul oilor, iar în plină vară, ciobanii aduc oile înapoi în sat pentru a măsura laptele, eveniment ce poartă denumirea de măsurişul laptelui.

Spectacolul ?mulsul laptelui?
Toată suflarea din sat, cu mic, cu mare, se îmbrăcă în straie de sărbătoare şi participă la sărbătoarea "măsurişul laptelui", eveniment la care participă foarte mulţi turişti autohtoni şi străini, obiceiul fiind deja arhicunoscut. Bărbaţii merg la stână, unde păcurarul, un bătrân care a tras toată viaţa de ţâţele vacilor şi oilor, mulge fiecare animal în parte. După ce îşi potriveşte scăunelul, se aşează şi începe mulsul, laptele se adună strop cu strop, totul transformându-se într-o întrecere ce oferă un real spectacol. Păcurarul înmoaie vârful degetelor în spuma albă şi face semnul crucii pe spinarea vacii, să o ocrotească de molime. Laptele este măsurat şi trecut cu mare atenţie pe răboj, după care trece la următoarea vacă. Apoi, la oi, până la ultima. La sfârşit, păcurarul şi ajutoarele lui au ?împreunat? laptele şi i-au dat cheag.

Valorificarea laptelui
După ce a fost măsurat laptele se calculează cantitatea de brânză pe care urmează să o primească proprietarii animalelor. După ce coboară oile din munţi, întreaga suflare se adună iar la stână, când are loc ?Răvăşitul oilor?. Laptele este prelucrat de păstori la stână rezultând brânzeturile arhicunoscute în întreaga ţară şi chiar în străinătate. Turiştii vin special pentru a gusta balmoşul, bulzul făcut la jeratic, mielul fript haiduceşte cu mămăligă fiartă în lapte, burdufurile de brânză, roţile de caş afumat şi brânza în coajă de brad.

Descântecele oierilor
Seara, la lumina flăcărilor, bătrânii povestesc că, pe vremea când erau nişte ţânci, bunicii îi învăţau descântece ca să apere stâna şi ciobanii de forţele răului: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor şi oilor şi purificarea lor cu apă sfinţită, spălatul cu roua adunată de pe plante în zori de zi când soarele se iţeşte pe cer, alungarea vrăjitoarelor care fură sporul laptelui prin strigăte şi zgomote sau anularea puterii cucului de a lua sau de a strica laptele.






PROMO




Copyright © Fundatia Umana
Created by S.C. Twin SoftWare S.R.L. Braşov