În zona Bran-Moieciu-Fundata există mai multe obiceiuri legate de creşterea oilor, ocupaţia de bază a locuitorilor din această zonă de munte. După ce primăvara turmele de oi sunt duse la vârf de munte, practică cunoscută sub denumirea de transhumanţă, are loc sărbătoarea răvăşitul oilor, iar în plină vară, ciobanii aduc oile înapoi în sat pentru a măsura laptele, eveniment ce poartă denumirea de măsurişul laptelui.
Spectacolul ?mulsul laptelui?
Toată suflarea din sat, cu mic, cu mare, se îmbrăcă în straie de sărbătoare şi participă la sărbătoarea "măsurişul laptelui", eveniment la care participă foarte mulţi turişti autohtoni şi străini, obiceiul fiind deja arhicunoscut. Bărbaţii merg la stână, unde păcurarul, un bătrân care a tras toată viaţa de ţâţele vacilor şi oilor, mulge fiecare animal în parte. După ce îşi potriveşte scăunelul, se aşează şi începe mulsul, laptele se adună strop cu strop, totul transformându-se într-o întrecere ce oferă un real spectacol. Păcurarul înmoaie vârful degetelor în spuma albă şi face semnul crucii pe spinarea vacii, să o ocrotească de molime. Laptele este măsurat şi trecut cu mare atenţie pe răboj, după care trece la următoarea vacă. Apoi, la oi, până la ultima. La sfârşit, păcurarul şi ajutoarele lui au ?împreunat? laptele şi i-au dat cheag.
Valorificarea laptelui
După ce a fost măsurat laptele se calculează cantitatea de brânză pe care urmează să o primească proprietarii animalelor. După ce coboară oile din munţi, întreaga suflare se adună iar la stână, când are loc ?Răvăşitul oilor?. Laptele este prelucrat de păstori la stână rezultând brânzeturile arhicunoscute în întreaga ţară şi chiar în străinătate. Turiştii vin special pentru a gusta balmoşul, bulzul făcut la jeratic, mielul fript haiduceşte cu mămăligă fiartă în lapte, burdufurile de brânză, roţile de caş afumat şi brânza în coajă de brad.
Descântecele oierilor
Seara, la lumina flăcărilor, bătrânii povestesc că, pe vremea când erau nişte ţânci, bunicii îi învăţau descântece ca să apere stâna şi ciobanii de forţele răului: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor şi oilor şi purificarea lor cu apă sfinţită, spălatul cu roua adunată de pe plante în zori de zi când soarele se iţeşte pe cer, alungarea vrăjitoarelor care fură sporul laptelui prin strigăte şi zgomote sau anularea puterii cucului de a lua sau de a strica laptele.