Tururi virtuale

Ariadna
   Caută:
   

Nr: 28-29
Noiembrie-Decembrie 2006

Un augurio in controcorrente della prossima migrazione: Benvenuti in Romania!
Turism de cinci stele la Braşov
Five Stars Tourism at Brasov
Tourisme de cinq étoiles à Brasov
Turismo di cinque stelle a Brasov
Primul incubator de afaceri la Braşov
The first Business Incubator
Le premier incubateur d?affaires
Invaţământul braşovean la standarde europene
Performant local School
Ecole locale performante
Alta prestazione della scuola normale
Comuna Teliu, pregătită pentru UE
Three New Schools
Trois nouvelles écoles
Tre scuole nuove
Agenţie de Dezvoltare Durabilă la Braşov
The Agency?s Inauguration
L?inauguration de l?Agence
L?inaugurazione dell?Agenzia
Memorial 15 Noiembrie 1987
15 November 1987 Memorial
Il Memoriale 15 November 1987
Centenarul vârstnicilor
The Elders? Centenary
Le Centenaire des Âgés
Il Centenario degli Anziani
Feldioara - o istorie îndelungată
Roman ruins and Romanian Leisure
Ruines romanes et agrément roumain
Rovine romane ed ozio romeno
Măieruş ? Valea nucilor sălbatici
The Valley of the wild Walnuts
La Valée des noix sauvages
La Valle dei noccioli selvaggi
Şinca Nouă ? sat european
An European Village
Un village europeean
Un villaggio europeo
Crăciunul la Apaţa
Christmas at Apata
Noël à Apata
Natale a Apata
Drăguş, un sat românesc
A Romanian Village
Un village roumain
Un villaggio romeno
Ridicatul bradului Dumbrăviţa
The Fir?s Hoist
La hausse du sapin
Ghimbavul ? o aşezare dacică
The Village near the Willows
Le village près des saules
Il villaggio delle salici
Focuri sacre pe înălţămile munţilor
Sacred Fires
Les feux sacrés
I fuochi sacri
Crizbav ? o comunitate în plină ascensiune
Durable Development at Crizbav
Développement durable à Crizbav
Sviluppo durevole a Crizbav
Invitaţie la Predeal
Invitation at Predeal
Invitation à Predeal
Invito a Predeal
Concurs de gastronomie la Prejmer
Gastronomic Contest

Despre Brașov Cultură și tradiții Arhiva Redacția Contact

Concurs de gastronomie la Prejmer




     

Evenimentele culturale şi tradiţionale din Prejmer au ajuns să fie cunoscute nu numai în ţară, ci şi în străinătate, datorită originalităţii şi modului de prezentare. Dintre acestea, amintim concursul de murături, aflat la prima ediţie, care a determinat mai multe gospodine să-şi scoată din cămară creaţiile şi să le înscrie în concursul organizat de Primăria comunei Prejmer şi Asociaţia Euro ? Rural. Secretele culinare au stârnit curiozitatea turiştilor prezenţi la acest eveniment.

Din cămara gospodinei

Concursul ?Din cămara gospodinei? a atras foarte mulţi participanţi: pensiuni, gospodine cu experienţă, dar şi câţiva tineri care au învăţat ?pusul murăturilor? de la părinţi şi bunici.
Bucătăria prejmerenilor este una diversificată, cu influenţe săseşti. Dintre produsele puse în joc de gospodine amintim câteva: dulceaţă de rabarbăr, bulion de rabarbăr pentru acrit ciorbele iarna, gem de gutui în sirop de piersici, compot de vişine nefierte, aperitiv de gogoşari cu ananas, aperitiv de vinete coapte cu gogoşari copţi şi ceapă crudă, salată de vinete coapte, gogoşari copţi şi ardei capia copt, supă de roşii concentrată, prune în oţet, gogoşari umpluţi cu conopidă, gogoşari bulgăreşti şi castraveţi bulgăreşti şi pastă de ardei iute. Toate aceste preparate sunt naturale şi nici unul nu conţine E-uri.

Obicei secular

Evenimentul se doreşte o continuare a unui obicei vechi, de pe vremea când oamenii se ascundeau în cele 272 de camere din Cetatea din Prejmer în timpul asediilor, împreună cu proviziile. ?Se spune că la acea vreme prejmerenii luau o femeie grasă şi o urcau pe zidurile cetăţii, cu o pâine în mână pe care o arăta turcilor şi apoi îşi ridica fustele în cap şi se bătea cu palma peste fund. Gestul confirma faptul că au suficiente provizii. De atunci, gospodinele au cămările pline?, declară Cristina Balog, muzeograful cetăţii.






PROMO




Copyright © Fundatia Umana
Created by S.C. Twin SoftWare S.R.L. Braşov