Concurs de gastronomie la Prejmer
|
|
Evenimentele culturale şi tradiţionale din Prejmer au ajuns să fie cunoscute nu numai în ţară, ci şi în străinătate, datorită originalităţii şi modului de prezentare. Dintre acestea, amintim concursul de murături, aflat la prima ediţie, care a determinat mai multe gospodine să-şi scoată din cămară creaţiile şi să le înscrie în concursul organizat de Primăria comunei Prejmer şi Asociaţia Euro ? Rural. Secretele culinare au stârnit curiozitatea turiştilor prezenţi la acest eveniment.
Din cămara gospodinei
Concursul ?Din cămara gospodinei? a atras foarte mulţi participanţi: pensiuni, gospodine cu experienţă, dar şi câţiva tineri care au învăţat ?pusul murăturilor? de la părinţi şi bunici.
Bucătăria prejmerenilor este una diversificată, cu influenţe săseşti. Dintre produsele puse în joc de gospodine amintim câteva: dulceaţă de rabarbăr, bulion de rabarbăr pentru acrit ciorbele iarna, gem de gutui în sirop de piersici, compot de vişine nefierte, aperitiv de gogoşari cu ananas, aperitiv de vinete coapte cu gogoşari copţi şi ceapă crudă, salată de vinete coapte, gogoşari copţi şi ardei capia copt, supă de roşii concentrată, prune în oţet, gogoşari umpluţi cu conopidă, gogoşari bulgăreşti şi castraveţi bulgăreşti şi pastă de ardei iute. Toate aceste preparate sunt naturale şi nici unul nu conţine E-uri.
Obicei secular
Evenimentul se doreşte o continuare a unui obicei vechi, de pe vremea când oamenii se ascundeau în cele 272 de camere din Cetatea din Prejmer în timpul asediilor, împreună cu proviziile. ?Se spune că la acea vreme prejmerenii luau o femeie grasă şi o urcau pe zidurile cetăţii, cu o pâine în mână pe care o arăta turcilor şi apoi îşi ridica fustele în cap şi se bătea cu palma peste fund. Gestul confirma faptul că au suficiente provizii. De atunci, gospodinele au cămările pline?, declară Cristina Balog, muzeograful cetăţii.